ДЕМЕА - ние правим Хляб!

Знаете ли кой е най-старият занаят на Земята? Не познахте - това е хлебарството. Приготвянето на хляб е една от най-старите практики на съвременната човешка цивилизация.
Хилядолетия наред приготвянето на хляб е претърпяло много малко изменения. В началото човек е консумирал каши от цели или натрошени зърна, грубо замесени пресни питки от раздробени зърна или други подобни продукти.

Първите сведения са от около 6000 г. пр. Хр. Археолозите са открили каменни хромели (ръчни мелници), с които се е мляло зърното. Около 5000 г. хил. пр. Хр. в Египет и Вавилон започва приготвянето на изпечен бухнал хляб от съзряло тесто. Разбухването на тестото е започнало от случайното откриване на самопроизволната ферментация – забравеното тесто става кисело и наситено с газове – получава се т.нар. кисел квас. По-късно приготвянето на бухнал хляб се разпространява в Европа, където се усъвършенства според тогавашните възможности на древните гърци и римляни. Като ферментиращо вещество се използва ферментиращ сок от грозде или воден извлек от цветовете на диворастящ хмел.
И така от древността до съвремието хлябът ни съпътства, защото ни е жизнено необходим, както слънцето, въздухът и водата. Направен от златните пшенични класове, той е неделима част от трапезата ни. Хлябът е навсякъде с нас присъства в мислите ни, в молитвите ни. Хлябът е свързван с вечния цикъл на живота, с безкрайността, с кръга, със слънчевия диск, с домашното огнище.
НИЕ в ДЕМЕA сме се отдали на изкуството да приготвяме хляб за вас.
ЗА НАС месенето на хляб, така както дедите ни са го правили, е основна мисия. Дългогодишният опит ни дава възможността да съчетаем традиционните рецепти със съвременни технологии, което гарантира че хлябът, приготвен от нас не само ще задоволи всички ваши вкусови капризи, но и ще придаде допълнителен уют на вашата трапеза.